Praćenje ljudskih prava ciljne grupe

U okviru projekta „Korak dalje u socijalnoj inkluziji Roma u opštini Opovo“ koji finansira Evropska unija a sprovodi opština Opovo u partnerstvu sa udruženjima „Siguran život“ i „Incijative mladih Opova“ (IMO) od maja 2020. sprovodi se monitoring ljudskih prava ciljne grupe. Angažovana ekspertska kuća je sprovela istraživanje putem upitnika o ostvarenju osnovnih ljudskih prava i sloboda, a 08.09.2020. je realizovan terenski uvid u poštovanje radnih prava žena zaposlenih tokom projekta.

Projekat je odobren u okviru programa IPA 2016 „EU podrška inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“ koji finansira Evropska unija, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Tokom posete terenu, obavljen je razgovor sa ženama zaposlenim u fabrici „Piramida Experta“ i sa projektnom asistentkinjom koja je angažovana na projektu na poslovima arhiviranja dokumentacije i logistike, kao podrška u radu menadžerki projekta.

Analizom prikupljenih upitnika i obavljenih razgovora sa predstavnicima ciljne grupe omogućiće se procena poštovanja njihovih ljudskih prava tokom projekta kao i u regularnim okolnostima, a angažovana monitorka je iskazala veliko zadovoljstvo činjenicama i slikom stečenim uvidom na terenu.